5 realitních trendů, které vás překvapí. Co se děje na trhu?

zprostedkovatel
Ing. Vladimír Zuzák
20.3.2024
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Realitní trh se zase mění, stejně jako strategie pro úspěšný prodej. Česká národní banka zavelela k poklesu úrokových sazeb a na trhu s nemovitostmi se už zase síly obrací. Poptávka je opět silnější než nabídka, a to znamená jediné: ceny bytů i domů porostou.
5 realitních trendů, které by měl znát každý majitel nemovitosti

Pro koho je teď výhodné prodávat a kdo by měl ještě počkat? Jakou náladu mají kupující a jak sehnat co nejvíc zájemců? Přinášíme vám tipy přímo z terénu.

1. Hypoteční trh se rozhýbal

Snižování úrokových sazeb je klíčový faktor, který ovlivňuje celý realitní trh. Máme za sebou dva roky, kdy se sazby hypoték držely kolem šesti procent a spousta zájemců vůbec na vlastní bydlení nedosáhla, protože neměla dostatečné příjmy. Teď je situace jiná. ČNB uvolnila podmínky, snížila sazby a banky začaly nabízet výhodnější úvěry.

Hned se to promítlo do vyšší poptávky, i když hypotéky zlevňují spíš pomalu. Očekává se, že během roku 2024 se úrokové sazby postupně dostanou zhruba k pěti procentům. To ve srovnání s minulou dekádou pořád není málo, ale na oživení poptávky po bytech to stačí.

→ Vývoj úrokových sazeb sleduje článek Jak získat hypotéku? Úrokové sazby, tipy a triky.

Zvyšování hodnoty nemovitosti

2. Šance pro méně atraktivní byty

Nabídka bytů je zatím slabá. Donedávna platilo, že prodával jen ten, kdo musel. Ceny nemovitostí totiž opravdu v roce 2023 klesly ve všech krajích Česka a majitelé nemovitostí proto odkládali prodej na později. Teď už ceny bytů zase pomalu rostou, ale řada majitelů pořád vyčkává, až bude prodej ještě výhodnější.

Otevřela se tedy šance na prodej bytů, které nejsou úplně atraktivní. Zájemců bude čím dál víc, bytů je málo, proto má smysl poslat do nabídky i byty, které jsou v přízemí nebo v pátém patře bez výtahu. Základem prodeje takového bytu je přesný odhad tržní ceny. Když budete předem počítat i s menší slevou, máte vyhráno.

→ Doporučujeme náš článek Ceny nemovitostí: Jaký bude další vývoj?

3. Ideální čas na výměnu bydlení

Kdybychom měli popsat náladu na trhu, asi bychom řekli tři slova: očekávání růstu cen. Křivka už se jasně obrátila směrem vzhůru, ale větší růst nás teprve čeká: za pár měsíců budou ceny nemovitostí určitě vyšší než dneska. Komu se tedy vyplatí teď prodávat? Všem lidem – a není jich málo – kteří potřebují prodat, ale zároveň i koupit nové bydlení.

Jsou to lidé, kteří v posledním roce vyčkávali. Tísnili se v menších bytech, dojížděli daleko za prací, nebo trpěli hlučné sousedy, jen aby neprodali stávající byt za příliš nízkou cenu. Teď je konečně šance na změnu. Současná situace už dovoluje výhodně prodat, zároveň ještě umožňuje velmi výhodně koupit. Když byste s výměnou a koupí nového bydlení ještě čekali, už byste za něj zřejmě zaplatili podstatně vyšší částku než dneska.

S výměnou bydlení vám dokážeme významně pomoct díky tomu, že můžeme vyplatit 50-80 % z prodejní ceny bytu předem. Tak si budete moci okamžitě koupit nové bydlení za tu nejlepší cenu, podepsat rezervační smlouvu a teprve pak začít s prodejem stávajícího bytu.

→ Podívejte se, jak to funguje, když dostanete půlku peněz předem.

4. Investoři nakupují ve velkém

Když se ceny nemovitostí odrazí ode dna, nakupují vždycky i investoři. Byty koupené za současné ceny budou brzy moci prodat mnohem dráž. Byty na investici se často financují z hypotečního úvěru, takže investorům hrají do karet i klesající úrokové sazby. Aktuální situace navíc vypadá nadějně nejen pro spekulanty, ale taky pro pronajímatele.

Ceny nájmů významně vzrostly v období, kdy byly hypotéky nedostupné. Mladí lidé museli zůstat v nájmu, protože do vlastního prostě nemohli. Experti přitom říkají, že právě nájmy ještě porostou, protože bude přibývat lidí, kteří si vlastní bydlení nebudou moci dovolit. Pronájem může být i výhodným dočasným řešením pro ty, kteří nechtějí prodávat za stávající ceny a chtějí si počkat na další růst.

→ U pronájmů platí, že provizi platí nájemníci Podívejte se, jak to funguje.

Slevu by chtěl každý

Slevu by chtěl každý

5. Zájem o domy vrcholí na jaře

Na oživení poptávky se můžou těšit i majitelé rodinných domů. Ideální příležitost k prodeji bude v roce 2024 určitě na jaře. Ceny domů už teď rostou rychlejším tempem než ceny bytů, a to hlavně v bohatších krajích, jako je Praha, Středočeský, Jihomoravský, Jihočeský i Plzeňský kraj. A vůbec nejrychleji rostou ceny domů v Moravskoslezském kraji.

Na jaře se tráva zazelená, slunce zasvítí do oken a zájemci uvidí dům v plné kráse. Načasujte si proto začátek prodeje na jarní měsíce, kdy se vyplatí udělat fotky exteriéru i interiéru nebo i videoprohlídku.Když bude inzerát vypadat dobře a podaří se sehnat více vážných zájemců, dá se ještě prodejní cena významně navýšit. Stačí využít klasickou „obálkovou metodu“: dům získá ten zájemce, který nabídne nejvyšší částku.

→ Užitečným průvodcem se může stát náš článek Prodej rodinného domu.

Zdroje

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Ing. Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák je majitelem a ředitelem realitní kanceláře MAXIMA REALITY, která působí na pražském realitním trhu 26 let. Zuzák je všestranným znalcem realitního trhu. Zkušenosti v oblasti financí a realit sbíral například v ING a Hypocentru Modré Pyramidy. Po dobu 10 let zastával pozici obchodního ředitele ve FINEP HOLDING Group. Zuzák kritizuje nedostatečnou regulaci realitního byznysu, prosazuje vyšší standardy ochrany prodávajících i kupujících. Je autorem řady poradenských článků o realitním trhu na Peníze.cz, má profil na Linkedin.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup