Jak využít vánoční úklid k proměně bytu?

zprostedkovatel
Maxima Reality
12.12.2021
zprostedkovatel Sdílet na Facebooku
Vánoční přípravy jsou velké téma. Jedni je milují, jiní padají únavou a byli by radši, kdyby Vánoce nebyly. Vysmýčit byt, nakoupit dárky, připravit výzdobu, napéct cukroví… a to jen kvůli pár dnům, řekne si někdo. Vánoční úklid a přesuny v bytě kvůli stromku ale mohou mít dlouhodobější trvání než jen týden svátků a přinést užitečné změny pro bydlení celkově. Ukážeme vám, že vánoční úklid může vypadat jinak, než ten našich babiček. Na dekoracích můžete vyzkoušet nové barvy do bytu, vytříděním oblečením udělat radost potřebným a když zvolíte vhodné doplňky, můžete je mít po celý rok. Tak pojďme na to.
Jak využít vánoční úklid k proměně bytu?

Přes stromeček k novému designu

Kam s ním? Tuto nerudovskou otázku si kladou při koupi stromečku všichni majitelé menších bytů. Koupit menší a dát jej na komodu? Posunout gauč? Obývací pokoj není nafukovací a umístit stromek není jednoduché. Využijte této příležitosti a popřemýšlejte, zda by nestálo za to některou část nábytku přesunout anebo se ji úplně zbavit. Získáte místo na stromek a po Vánocích nový volný prostor.

Unavuje vás uklízení padajícího jehličí a rozlité vody ze stojánku? Vše bude jednodušší, když srolujete koberec. Podlaha půjde vytírat i vysávat lépe. Jinou variantou může být i speciální podložka pod stromeček, kterou pak jednou za čas prostě jen vyklepete.

Po svátcích je jen na vás, zda koberec znovu roztáhnete.

 

Vyzkoušejte nové barvy na vánočních dekoracích

Vánoční výzdoba se neobejde bez různých dekorací. Z krabice vyndáme jeleny, sněžítka, andělíčky a máme radost, jak nám Vánoce rostou pod rukama. Nezapomeňte ale zároveň nějaké dekorace uklidit, ať byt nepůsobí přeplácaně. A jestli máte málo místa na dekorace, stačí když vyměníte potahy na polštáře za ty s vánočním motivem.

Při přesunech se nebojte experimentovat. Třeba zjistíte, že obraz nad skříní se lépe hodí nad pohovku a květina do protějšího rohu. I jednoduché změny, aniž byste kupovali nové věci, dokáží byt proměnit.

Ozdobit nemusíte jen stromeček, klidně dejte pár ozdob i na květiny nebo záclony.

Díky vánoční proměně si můžete vyzkoušet i změnu barev v bytě. Máte vše do šedé a bílé? Vyzkoušejte vánoční ozdoby a dekorace v modrých barvách. Třeba se vám osvědčí a modré prvky zařadíte i mezi stálé dekorace vašeho domova. Přemýšlíte, jestli by se do vašeho bytu hodila zlatá? Není nic jednoduššího, než koupit pár zlatých ozdob.

 

Vyzkoušejte nové barvy na vánočních dekoracích

Vyzkoušejte nové barvy na vánočních dekoracích

 

Bez světýlek ani ránu

Jaké by byly Vánoce bez světýlek? Nebojte se je dát i jinam než na stromeček. Skvěle se budou vyjímat nad postelí nebo na větší květině. Nemáte po ruce zásuvku? Nevadí, v každém obchodě s domácími potřebami sežene světýlka na tužkové baterie. Při koupi bílých světýlek dejte pozor, aby měla jednotný odstín – nejčastěji se prodává studený bílá, teplá bílá nebo modrá bílá. Pokud se vám líbí zářící dekorace v oknech, vždy umístění dobře promyslete. Blikající sněhulák do protějšího okna souseda moc nepotěší.

Kromě světýlek můžete byt doplnit samostatně svítícími dekoracemi nebo vonnou svíčkou. Tato malá osvětlení vytvoří příjemnou intimní atmosféru a umocní pocit relaxu. A pokud zvolíte klasická světýlka, není třeba je po svátcích sundavat, radost Vám mohou dělat po celý rok.

 

Bez světýlek ani ránu

Bez světýlek ani ránu

 

Místo oken ukliďte šatnu a knihovnu 

Utřít prach na nedostupných místech, umýt okna a vyprat záclony. Úklidový maraton, bez kterého by řada našich babiček neměla Vánoce je možné pojmout i jinak. Zkuste místo mytí oken, u kterého v zimě hrozí akorát nastydnutí vytřídit třeba oblečení nebo knihovnu. Zbavíte se nepotřebných věcí a získáte prostor na nové od Ježíška. Jestli najdete ve skříni kousky, které jste už dva roky neměli na sobě, je čas se s nimi rozloučit. Přetéká vám knihovna? Máte knihy v krabicích? K takovým titulům už se asi moc nevracíte a přitom by je mohl využívat někdo jiný. A obojí je jednodušší než se zdá. Oblečení můžete dát do nejbližšího sběrného kontejneru nebo vyfotit mobilem a přes aplikaci prodat. Pro knihy vám online antikvariát pošle kurýra zdarma až k vám domů. Vytříděné věci navíc udělají radost druhým lidem a kdy jindy je příhodnější situace než právě o Vánocích.

Mimo to, tímto typem úklidu získáte prostory pro ukládání vánoční dárků. Nejprve těch, které střádáte ve skříni pro druhé, poté pro ty, které od blízkých dostanete vy.

 

Šmouhy na zdi zmizí jedním tahem

Berete úklid opravdu zodpovědně? Máme pro vás tip, jak ho dovést k dokonalosti. Umýt hladké povrchy je hračka. Co ale když je špinavá zeď? Zvlášť o Vánocích nikdo nechce malovat celý byt kvůli pár šmouhám kolem zásuvek, vypínačů či kuchyňské linky. Proto se při vánočních nákupech stavte také pro speciální tmel a malířskou barvu v tubě s aplikační houbičkou. Barvu nanesete přesně tam, kde je potřeba, bez zbytečného nepořádku a rychle zakryjete vše potřebné. Tmel využijte na výplň prasklin, barvu na mastné skvrny v kuchyni, špinavé zdi u dveří nebo okopanou zeď u botníku.

Čisté zdi vám budou dělat radost ještě dlouho po vánočních svátcích.

 

Šmouhy na zdi zmizí jedním tahem

Šmouhy na zdi zmizí jedním tahem

 

A rada na závěr – nezapomínejte na bezpečnost!

Při vánočním úklidu a přípravě stromečku nezapomeňte na bezpečnost. Pokud máte kočky, pořízení stromku si promyslete. Nejen ozdoby jsou pro ně skvělou hračkou. Stejně tak dejte pozor, kam věšíte ozdoby, máte-li malé děti. Velkým nebezpečím jsou nejen skleněné baňky, ale i kovové háčky, které by mohly spolknout nebo se o ně pořezat. Řešením může být stromek na stolku nebo ozdoby jen na vyšších patrech stromku. Vždy ale hrozí, že se dítě bude po stromku natahovat, proto jej u něj nenechávejte nikdy samotné.

Vzpomínáte na stromek se svíčkami u babičky? Je to krásné, ale raději si zapalte svíčku vedle na nehořlavé podložce. A nikdy nedávejte svíčku na okno k záclonám. Oheň by v bytě udělal větší proměnu, než potřebujete.

Tak šťastné a veselé!

Obsah

Chci prodat nemovitost

  • prodáte 2x rychleji než jinde
  • navýšíte prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi zaplatí kupující
zprostedkovatel

Maxima Reality

Za 26 let své existence pomohla Maxima Reality více než 62 000 klientů. Jejím majitelem je od roku 2019 Vladimír Zuzák, pod jehož vedením se společnost profiluje jako realitní kancelář pro řešení životních situací. Maxima se dlouhodobě soustředí na vývoj inovativních služeb v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí, které zvedají úroveň českého realitního trhu.
  • prodáte 2x rychleji
  • můžeme navýšit prodejní cenu o 10-15 %
  • naši provizi platí kupující

Chci prodat nemovitost

dum
  • odhad zpracujeme vždy zdarma
  • zjistíme aktuální tržní cenu v dané lokalitě
  • realitní specialista vám volá obratem

Chci odhad tržní ceny

odhad
Cookie popup